Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
5 °C 57%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Επιστήμη - Υγεία
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Αδυνάτισμα: Δημοφιλή φάρμακα συνδέονται με σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα
Ημερομηνία: 6/10/2023, 13:40 - Εμφανίσεις: 30



Αποτελούν τα τελευταία χρόνια τους «σταρ» των φαρμάκων για τον διαβήτη αλλά και για την απώλεια βάρους.

Αποτελεί τους αγωνιστές του GLP-1 –  φάρμακα όπως το Ozempic, που προσφάτως είχαν την τιμητική τους (και όχι για καλό λόγο) και στα εγχώρια ΜΜΕ καθώς παρουσιάζεται έλλειψή τους εξαιτίας του ότι χορηγούνται αφειδώς για την απώλεια βάρους σε μη διαβητικά άτομα με αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς που τα έχουν ανάγκη να μην τα βρίσκουν.

Ωστόσο τώρα η πρώτη επιδημιολογική μελέτη που αφορούσε μη διαβητικά άτομα που έπαιρναν τα εν λόγω φάρμακα με σκοπό να βγουν νικητές στη….

μάχη με τη ζυγαριά έδειξε ότι τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο για σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα όπως η παράλυση στομάχου, η παγκρεατίτιδα και η απόφραξη του εντέρου.

«Τα φάρμακα αυτά γίνονται ολοένα και πιο εύκολα προσβάσιμα και είναι ανησυχητικό ότι σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο καθένας να τα βρει στο Διαδίκτυο» Η μελέτη που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA».

Παρότι προηγούμενες έρευνες είχαν αποκαλύψει κάποιους από τους γαστρεντερικούς κινδύνους σε ασθενείς με διαβήτη, η νέα μελέτη είναι η πρώτη μεγάλη σε επίπεδο πληθυσμού που έχει θέσει υπό διερεύνηση πιθανές γαστρεντερικές επιπλοκές σε μη διαβητικούς ασθενείς που λαμβάνουν τη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων αποκλειστικώς για την απώλεια βάρους.

«Με δεδομένη την ευρεία χρήση των φαρμάκων για το GLP-1, οι παρενέργειες που προέκυψαν από τη μελέτη, παρότι είναι σπάνιες, πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους ασθενείς που  σκέφτονται να τα λάβουν μόνο για απώλεια βάρους» επισήμανε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Μοχίτ Σόντι, απόφοιτος του προγράμματος Πειραματικής Ιατρικής του UBC ο οποίος μελετά τις παρενέργειες ευρέως συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

«Ο υπολογισμός του κινδύνου υπό το φως των νέων ευρημάτων θα διαφέρει σε συνάρτηση με το αν ένας ασθενής λαμβάνει τα φάρμακα αυτά για τον διαβήτη, για την παχυσαρκία ή μόνο για την απώλε...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Επιστήμη - Υγεία"
ARTICLES
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
5 °C 57%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies